Salı, Nisan 30, 2024
Ana SayfaGenelFren balatalarının bittiğini gösteren işaret

Fren balatalarının bittiğini gösteren işaret

Çok sık düşündüğünüz bir şey olmayabilir, ancak aracınızın frenleri her zaman en iyi çalışma durumunda olması gereken bir özelliktir. Fren balatalarının bittiğini gösteren işaret ler nelerdir bunlara bakalım.

Bakın ve dinleyin

Disk frenlerde fren aşınmasını kontrol etmenin iki yolu vardır: bakarak ve dinleyerek. İlk olarak, fren balatalarına tekerleğin jantları arasındaki boşluklardan bakarak aşınma kontrolü yapın. Eğer gözükmüyor ise aracınızı park ederek tekerlekleri sökün. Disklere basılı olarak görebileceğiniz balataları görmeniz gerekiyor eğer balata diske değecek kadar incelmiş ise acil olarak değiştirilmelidir. 

Frenlerinizi uygularken hiç tiz bir ses duydunuz mu? Bu, fren balatalarınızı değiştirmeniz için sesli bir uyarı veren, gösterge olarak adlandırılan küçük bir metal alaşım. Bu sesin farkında olmalısınız (pencereler açıkken duyulacak kadar yüksek, ancak radyo veya klima üzerinden duyulacak kadar yüksek değildir). Düzenli olarak duyarsanız, tamircinizle hızlı bir şekilde randevu alın.

Bunun bir istisnası, aracınızın yağmur veya yıkama gibi suya maruz kaldıktan sonra oturmasıdır. Nem, fren disklerinde ince bir pas tabakasının oluşmasına neden olabilir. Bu normal. Frenleri ilk kez uyguladığınızda, pas kaplı disklere basan balatalar, pas yıpranana ve birkaç dakika sonra ses kaybolana kadar gıcırdamaya neden olabilir.

İşte bazı diğer fren problemleri belirtileri. Bunlardan herhangi birini yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede sanayiyi ziyaret etmelisiniz:

Fren yumuşaması neden olur – Fren balatalarının bittiğini gösteren işaret

Frenleriniz olması gerektiği gibi tepki vermiyorsa veya pedal zemine “batarsa”, bu fren sisteminde bir sızıntı olduğunu gösterebilir. Bir hava kaçağı (fren hortumunda) veya bir fren sıvısı kaçağı olabilir. Fren hidroliği sızıntısının en belirgin belirtilerinden biri, araç park edildiğinde küçük bir su birikintisinin varlığıdır. Fren hidroliği taze motor yağına benzer, ancak daha az “yapışkan” bir dokuya sahiptir.

Frene basinca araba saga cekiyor

Aracınız frenleme sırasında bir tarafa “çekerse”, fren balatalarının düzensiz aşındığının veya fren sıvısında yabancı madde bulunduğunun bir işareti olabilir. Aracınızda bir fren ayarlaması yapılması veya sıvının boşaltılması ve değiştirilmesi gerekebilir.

Fren Pedalında Titreşim – Fren balatalarının bittiğini gösteren işaret

Bir titreşim veya titreşimli fren pedalı genellikle eğrilmiş disklerin bir belirtisidir (ancak aracınızın hizalanmadığını da gösterebilir).Hemen bir rot ayarı yaptırmalısınız. Titreşim, kilitlenmeyen frenlere sahip bir araçta panik duruş sırasında fren pedalındaki geri bildirime benzer bir his verebilir. Fren balatalarının bittiğini gösteren işaretler bu şekildedir arkadaşlar.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma