Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaElektrikAC ve DC güç arasındaki fark nedir?

AC ve DC güç arasındaki fark nedir?

Elektrik iki şekilde gelir – alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC). Her ikisi de elektroniğimizin işleyişini sağlamak için çok önemlidir, ancak ikisi arasındaki farkı ve ne için geçerli olduklarını biliyor musunuz?

Hem AC hem de DC, bir devredeki akım akışı türlerini tanımlar. Doğru akımda (DC), elektrik yükü (akım) yalnızca bir yönde akar. Alternatif akımdaki (AC) elektrik yükü ise periyodik olarak yön değiştirir.

AC gücü nedir?

Alternatif akım (AC) gücü, elektrik prizlerinden çıkan standart elektriktir ve periyodik bir yön değişikliği sergileyen bir şarj akışı olarak tanımlanır.

AC’nin akım akışı, elektronlar nedeniyle pozitif ve negatif arasında değişir – elektrik akımları, pozitif (yukarı) veya negatif (aşağı doğru) yönde hareket edebilen bu elektronların akışından gelir. Bu, sinüzoidal AC dalgası olarak bilinir ve bu dalga, enerji santrallerindeki alternatörler AC gücü oluşturduğunda ortaya çıkar.

Alternatörler, manyetik bir alan içinde bir tel döngü döndürerek AC gücü oluşturur. Alternatif akım dalgaları, tel farklı manyetik polariteye sahip alanlara hareket ettiğinde oluşur – örneğin, tel manyetik alanın kutuplarından birinden diğerine döndüğünde akım yön değiştirir. Bu dalga benzeri hareket, AC gücünün DC gücünden daha uzağa gidebileceği anlamına gelir; bu, tüketicilere elektrik prizleri aracılığıyla güç sağlama söz konusu olduğunda büyük bir avantajdır.

DC gücü nedir?

Doğru akım (DC) gücü, adından da anlaşılacağı gibi, doğrusal bir elektrik akımıdır – düz bir çizgide hareket eder.

Doğru akım, piller, güneş pilleri, yakıt hücreleri ve bazı değiştirilmiş alternatörler dahil olmak üzere birden fazla kaynaktan gelebilir. DC gücü ayrıca, AC’yi DC’ye dönüştüren bir doğrultucu kullanılarak AC gücünden “yapılabilir”.

DC gücü, voltaj iletimi açısından çok daha tutarlıdır, yani çoğu elektronik cihaz buna güvenir ve piller gibi DC güç kaynaklarını kullanır. Elektronik cihazlar ayrıca, genellikle bir cihazın güç kaynağına yerleştirilmiş bir redresör kullanarak AC gücünü prizlerden DC gücüne dönüştürebilir. Gerilimi söz konusu cihaza uygun bir seviyeye yükseltmek veya düşürmek için bir transformatör de kullanılacaktır.

Yine de tüm elektrikli cihazlar DC gücü kullanmaz. Özellikle lambalar, çamaşır makineleri ve buzdolapları gibi birçok cihaz, ev aletinin tümü, elektrik prizleri aracılığıyla doğrudan elektrik şebekesinden sağlanan AC gücünü kullanır.

İki farklı güç türüne ihtiyaç nedir?

Günümüzün elektronik ve elektrikli cihazlarının çoğu, düzgün akışı ve hatta voltajı nedeniyle DC gücünü tercih etse de, AC olmadan idare edemedik. Her iki güç türü de gereklidir; biri diğerinden “daha iyi” değildir.

Aslında, AC elektrik piyasasına hakimdir; Tüm elektrik prizleri, akımın hemen DC güce dönüştürülmesi gerekebilse bile binalara AC şeklinde güç sağlar. Bunun nedeni, DC’nin elektrik santrallerinden binalara AC ile aynı uzun mesafeleri seyahat edememesidir. Jeneratörlerin dönme şekli nedeniyle AC üretmek DC’den çok daha kolaydır ve sistemin çalıştırılması daha ucuzdur – AC ile güç, kilometrelerce uzunluğundaki tel ve direkler aracılığıyla ulusal şebekelerden kolayca taşınabilir.

DC, öncelikle bir cihazın ileride kullanılmak üzere pillerde güç depolaması gerektiği durumlarda devreye girer. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, taşınabilir jeneratörler, fenerler, dış mekan CCTV kamera sistemleri… adını siz koyun, pille çalışan her şey DC güç depolamaya dayanır. Aküler ana güç kaynağından şarj edildiğinde, AC bir redresör ile DC’ye dönüştürülür ve bataryada saklanır.

Yine de kullanılan tek şarj yöntemi bu değil. Örneğin, telefonunuzu daha önce bir güç bankası kullanarak şarj ettiyseniz, AC yerine bir DC güç kaynağı kullanıyorsunuzdur. Bu durumlarda, DC-DC güç kaynaklarının cihazın (bu durumda telefonun) kullanımı için çıkışın (bu durumda güç bankası) voltajını değiştirmesi gerekebilir.

Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma