Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaGenelAğaç Kesim Motoru

Ağaç Kesim Motoru

Ağaç kesim motoru, günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Adından anlayacağınız gibi bir motor vasıtasıyla, ağaç kesmek, odun kesmek için kullanılır. Ancak biz bu makalede ağaç kesme motorunu daha yakından inceleyeceğiz.

Ağaç kesme motorları, normal içten yanmalı motorlar ile aynı çalışma mantığına sahiptirler. Yalnız 4 zamanlı motor gibi değil, 2 zamanlı motor gibi çalışırlar. Emme, sıkıştırma, yanma ve egzoz işleminin, bir tam tur piston hareketinde gerçekleştirdiği motor tipidir. Bundan dolayı biraz daha dengesiz çalışırlar.

Bu yüzden, sanıldığı kadar uzun ömürleri olmaz. Avantajı ise, soğuk havalarda çalışmaları daha kolaydır. Bu sebeple kar motorlarında tercih edilirler. Herhangi bir marş motoru bulunmaz.

ağaç kesim motoru
İki zamanlı motorun çalışma şeklini gösteren GİF || ağaç kesim motoru

Ağaç Kesim Motoru Nasıl Çalışır

İlk ateşlemeyi kullanıcı bir tel ip vasıtası ile kasnağı döndürerek başlatır. Ağaç kesme motorunu çalıştırmadan önce, üzerinde bulunan jikleyi açmanız gerekir. Eğer motor sıcaklığı iyi durumda ise jikleyi açmadan ipi güçlü bir şekilde çekerek motoru çalıştırabilirsiniz. Motorlar genellik ile 2 ile 5 beygir (HP) güce sahip olabiliyorlar. 10 bin devir çevirme gücüne sahip oluyorlar. 2 zamanlı bir motor olduğu içinse, çıkardığı egzoz sesi daha tiz olmaktadır.

Az önce bahsetmiş olduğumuz iki zamanlı motor, krank üzerinden bir kasnağa bağlıdır. Bu kasnak zincir dişli ile zincir hareketini dışa verir. Bu zincir keskin bıçaklara sahiptir. Böylece krank her döndüğünde zincirde dönerek kesim işlemi sağlanacaktır. Zincir testere ile sadece odun kesmeniz gerekir. Zincirli testereyi başka malzemeleri kesmek için kullanmanız durumununda, bıçak uçları zaman ile iş göremez hale gelebilir.

Bileme eğeleri kullanılır, tekrardan dişleri açmak için ancak bir zamandan sonra özelliğini oda yitirecektir. Zincir seçimi içinse motorunuzun özellik kılavuzuna bakarak, yeni zincir seti alabilirsiniz. Ölçüsü her motor için uygun değildir.

ağaç kesim motoru
Ağaç kesim motoru ayrıca zinciride yağlamaktadır. || ağaç kesim motoru

Ağaç Kesme Motoru Yağ Karışımı

Ağaç kesme motorunun ön kısmında bulunan depoda, zincir ve palayı besleyen yağ deposu vardır. Bu depoya 20/50 kalınlığına sahip yağ koyabilirsiniz. Motorun bezini bittiği zaman, yağda bitecektir. Bundan dolayı bezin koyarken, yağda koymanız gerekecektir. 2 zamanlı bir motor olduğu için yağı da yakacaktır.

Yağlama görevi gören yağ yakıtla yanarak egzoz gazı olarak dışarı atılmaktadır ve bu da çevreyi kirletmektedir. Bundan dolayı mutlaka maske takmalıyız. Motorlu testerinize yağ koymanız hayati öneme sahiptir. Çünkü yağ kaliteli olmaz ise veya özelliğini yitirmiş ise metal parçalar, birbirine sürtünerek ortaya yüksek ısılar çıkartarak motorunuza zarar verir.

Ağaç kesim motorları tamiri için buradan videoyu izleyip bilgi alabilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma