Perşembe, Mart 14, 2024
Ana SayfaGenelMotor Yağ Kaçağı Neden Olur? Araba Neden Yağ Akıtır?

Motor Yağ Kaçağı Neden Olur? Araba Neden Yağ Akıtır?

Araba neden yağ akıtır ve araçta olan yağ kaçakları ciddi bir soruna sebep olabilir mi? Motor yağ kaçağı olan araba alınır mı? Motor terlemesi normal mi? Motor yağ kaçağı nereden olur? Motor yağ kaçırıyor ne olur? gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

İçten yanmalı motorların hepsinde, sürtünmeyi azaltmak adına yağlama sistemi bulunur. Bu yağlama sistemi basınç ile çalışır. Basınç ise motorun devri ile üretilmektedir. Yani ne kadar devir çeviriyor iseniz motorun içinde yağ basınç oranı o şekilde artacaktır. Bunun yağ kaçakları ile ne ilgisi var dediğinizi duyar gibiyim. Birazdan daha net anlıyor olacaksınız.

Motor yağ kaçağı nereden olur?

Siz arabanız ile yüksek devirlere çıktığınızda, basınç fazla olduğu için motorun neresinde zayıf bir conta veya yağ keçesi varsa yağ oradan sızıntı yapacaktır. Genellikle ya kaçakları buralardan gerçekleşir. Bu contalara ne kadar iyi baksanız da belli bir ömürleri vardır. Değişim sırasında bu contaları kaliteli bir marka seçmeniz çok önemlidir. Onlara da değineceğiz tabi ama bu yağ kaçaklarının nerelerden olabildiğini anlamak için, motorun altını tamamen yıkatıp. Arabanızı kuru bir yere bırakıp altını kontrol edebiliriz. Eğer yere düşmeyecek kadar az yağ kaçağı var ise her araba gibi sizin arabanızda terleme yapabilir. Ufak yağ sızıntıları, hiç bir tamir istemez. Ancak yere akan yağ damlası olması demek. Tamir zamanı gelmiş demektir.

Genelde benzinli arabalar yüksek devirli olduğu için, dizel arabada bu problem pek görülmez. Turbo yüksek devir çevirdiği için bazen turbo yağlama sisteminde kaçaklar olabilmekte.

Motor yağ kaçağı zararları ve Motor terlemesi normal mi?

Yağ sızıntılarına conta veya keçeler neden olabiliyor demiştik. Eski araçlarda hafif yağ kalıntıları olabilir bu ciddi bir sorun değildir. Buna sanayide motor terledi derler. Ama daha fazla kaçaklar olursa? Bu yağ kaçakları, bize ne tür zararlara yol açabilir. Öncelikle bazıları arabalarını bu şekilde kullanarak çevre ve doğanın batmasına sebep oluyor. Bunu unutmamak gerek. Bu en zararlı kısmı, ancak bunu geçsek bile arabanıza vereceğiniz zararları söylemek gerekirse. Yağ sızan yer daha hızlı büyücektir. Ve yağ kaçağı 2 katına çıkacaktır. Eğer uzun yolda gidiyorsanız farkında olmadan yağ seviyesi hızla düşecektir. Yağ lambası yandığında bile her şey için çok geç olur.

Tamam yağ kaçırıyor, sizde bu yağı her gün ekliyorsunuz. Peki cebinizden çıkan paraya ne olacak? Eğer yağ kaçağı şanzıman ile motor arasından değilse kaçakların tamir maliyeti pahalı olmaz. Sizlere şu contayı kullanın demeyeceğim veya şu marka keçe alın demem doğru olmaz . Ancak yağ kaçıran araba ile yola devam etmeyin demeyi tercih ederim.

Eğer sorun kartelden ise bir tork anahtarı alarak veya normal bir anahtar ile fazla zorlamayarak kartel cıvatalarını sıkabilirsiniz. Çünkü zamanla gevşeyebilir. Bunu sizde yaparsınız zor bir işlem değil.

Motor da yağ kaçağı olan araba alınır mı?

Tabi ki de alınmamalı. Yağ kaçıran aracın belki de motoru bazı dönemlerde yağsız kullanıldı ve parçaları aşındı. Hiç bir sorun yok gibi gözükse de ilerleyen zamanlarda sorun çıkartabilir. Bu yüzden motorda yağ kaçıran arabayı almanızı tavsiye etmiyorum.

Son olarak o piyasada yağ sızıntı engelleyici denen şeylere inanmayın. Yağ kalitesini bozarak arabaya daha çok zarar verirsiniz. Yağ çubuğunuzu 3 4 günde bir kontrol etmeniz size bir şey kaybettirmez. Ancak çok şey kazandırır. Motor Yağ Kaçağı ve Araba Neden Yağ Akıtır ve yağ kaçaklarının önemi hakkında sizleri bilgilendirmek istedik. Eğer sizinde bu konuda bir fikriniz var ise yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.

Motor yağ kaçağı önleyici işe yarıyor mu?

Tabi ki de işe yaramıyor bu katkı maddeleri sadece yağın kalınlığını arttırarak azaltmayı amaçlar. Gidip bozuk yağ keçesini onarmaz. Bu tamamen piyasadan para kazanmayı amaçlayan firmaların oluşturmuş olduğu bir yalandır.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma