Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaGenelArabaya nos takmak beygir artırır mı? Nos Nedir?

Arabaya nos takmak beygir artırır mı? Nos Nedir?

Nos Nedir? Nasıl Çalışır? Beygiri arttırır? Bugün arabalara yapılan en ilginç, beygir arttırma modifiyesinden bahsedeceğim. Arabaya nos takmak beygir artırır mı

Öncelikle nos sistemi şu demek; Nitrous Oxide System, nitrojen yani azot ve oksijen bileşiminden oluşan bir bileşik aslında, 2 nitrojen 1 tane oksijen atomundan ortaya çıkıyor ve nitrojen monoksit diye okunuyor. Dediğimiz gibi 2 nitrojen 1 oksijen anlamında. Nitrojen dediğimiz de azot yani bu bileşik. Nos tüpünün içinde sıvılaştırılmış halde bulunuyor. Yüksek basınç altında bu gaz sıvılaştırılıyor ve siz motora gönderirken bu gaz haline geçiyor düşük basınç altında.

İllaki filmlerde hep görürsünüz, araçta bir tuş olur tuşa basarlar araç hızlanır. Sistemin çalışması bu şekilde oluyor. Siz bastığınız zaman tüpten doğrudan motorun emme monifolduna bu gaz yani sıvı gönderiliyor. Tüpte iken sıvı ama motora gönderilirken gaz haline dönüşüyor ve etrafı çok soğutuyor. Etrafı soğutması demek, havanın yoğunluğunun artması demek. Yoğunluk arttığı zaman da içinde ki oksijen miktarı artıyor, bu 1’inci etkisi ama az etkisi olan.

Daha sonrasın da yanma odasına yani pistonların içine giriyor. Silindir içinde henüz bir şey olmuyor ne zaman ki piston sıkışıyor ve patlama gerçekleşiyor, tam bu sırada bu gaz içinde ki azotlar ve oksijen ayrılıyor. Artık iki tane azot atomu gidiyor, oksijen atomu tek başına kalıyor.

Arabaya nos takmak
Karbüratörlü bir araçta nos nitro bağlantı hortumları || Nos Nedir?

Beygir arttırmanın genel mantığı şudur;

Daima içeriye daha fazla oksijen aktarmaya çalışırsınız. Daha fazla oksijen demek, daha fazla yakıt yakabileceğiniz anlamına gelir. Daha fazla yakıt gönderir, daha fazla güç elde edersiniz. Bu aşırı besleme sistemlerinde de aynıdır. Turbolu da süper charged’de de hep daha fazla içeriye hava ve oksijen gönderir. Daha fazla yakıtla birleştirilip daha fazla bir güç elde edilir. Bu anlamda da nos kimyasal turbo etkisi yaratıyor diyebiliriz.

Sistemin parçalarına baktığımız zaman aslında çokta kompleksli sistem değil. Dediğimiz gibi bir tane nos tüpü oluyor. Bunun içinde bileşik oluyor, daha sonra bunun için bir hortum vasıtasıyla çelik hortumlarla yüksek basınca dayanıklı. Motorun emme monifolduna kadar bir hat oluşturuyorsunuz. Emme monofildunu deliyorsunuz, nos’un çıkabileceği küçük bir delik açıyorsunuz ve nodulları takıyorsunuz. Dediğimiz bu nodul da ufak delikleri olan bir parça. Püskürtme işlemini yapmayı sağlıyor.

Kaç Çeşit Nos Sistemi Vardır? || Arabaya nos takmak beygir artırır mı?

Islak ve kuru olmak üzere 2 çeşit nos sistemi vardır. Islak olan emme monifoldunu deldikten sonra iki girişli bir nodul takılıyor. Birinden nos diğerinden yakıt gönderiliyor. Kuru olan sistemde ise sadece nos gönderiliyor.

Bu farkta şuradan geliyor;

Motorun çeşidine göre yakıtın nasıl gönderileceği değiştirilebiliyor. Bazı otomobillerde nos’u gönderdikten sonra oksijen sensöründen egzoz tarafından, içeride çok fazla oksijen olduğunu anlayıp enjeksiyonlardan daha fazla yakıt gönderebiliyor. Bu tip durumlarda kuru sistem kullanılıyor. Ama otomobil eğer karbüratörlü ise bunu anlayamıyorsa, teknolojisi farklıysa veya oksijen sensöründen aldığı veriye göre o kadar yakıt gönderebilecek kapasitesi yoksa, bu sefer ıslak sistem kullanılıyor.

Arabaya nos takmak
Arabaya nos takmak beygir artırır mı

Yani hem nos hemde yakıt aynı anda emme monifoldundan gönderiliyor. Bunun da ne zaman gönderileceğine karar vermekse, bir selenoid vasıtasıyla sizin düğmeye basmanıza bakıyor. Direkt emme monifolduna sadece nos veya nos + yakıt gönderilmiş oluyor. Bunda sadece daha fazla güç elde etmiş oluyorsunuz. Şimdi siz bu kısmı okuduğunuz da şunu diyebilirsiniz; madem burada bizim işimize yarayacak olan sadece oksijen, yani oksijeni arttırmaya çalışıyoruz. Neden oksijen tüpü bağlamıyoruz?

Neden sadece oksijen tüpü bağlayıp direkt motora oksijeni göndermiyoruz? – Arabaya nos takmak

Oksijeni direkt yanmaya sokmak, orada ki sıcaklığın aşırı derecede yükselmesine neden olur. Yani burada ki nitrojenler aslında bir anlam da soğutucu bir etki yaratır. Siz motora direkt oksijen yani saf oksijen göndermeyi denerseniz eğer, o motor blok’u bir kaç saniye içinde erimiş bir alüminyum blok’a dönüşür.

2’nci bir sebepse saf oksijeni direkt sıvılaştırıp, tüpün içine koyamazsınız. Çok düşük sıcaklıklara inmeniz gerekiyor. Sadece basınç yetmez, bunu yapmakta mümkün olmadığı içinde. Yani arabayı her zaman soğukta tutamayacağımıza göre tüpün içine gaz olarak koyulur. Gaz da sıvıya göre çokta fazla yer kapladığı için, tüpün içinde çok az oksijen olacaktır. Sıvılaştırılmış nosla karşılaştırıldığında, oksijen tüpünün içinde çok daha az miktarda oksijen olacaktır. Bu da çok kısa bir süre nos basabileceğiniz ya da oksijeni gönderebileceğiniz anlamına geliyor.

Tabi ki diğer bir avantajı da bu sıvıdan gaz hale geçiş olduğu için, tüpün içinde ki basınç hep sabit kalıyor. Siz de motora aynı basınçta gönderiyorsunuz. Eğer sadece gaz olsaydı, siz kullandıkça basıncı düşecek ve performansı değişecektir. Bu sistem yine de içinde azot olmasına rağmen, motor iç sıcaklığını oldukça yükseltecektir. Çok uzun süre de nos basmak önerilemez. Zaten işi bilen birisi takıyorsa bunu, genellikle bazı kısıtlamalara giderler. Düşük vitesler de 1’inci 2’nci viteste buna izin vermez, nos gönderilmesine. Motor çok alt devirdeyken, nos göndermesine izin vermez.

Arabaya nos takmak
Arabaya nos takmak

Genel de motorun ömrünü uzatmak açısından bazı kısıtlayıcı şeyler kullanılıyor. Doğru bir an da kullanıldığı zaman, motora ekstradan oldukça fazla güç getirebiliyor. Bu gücün ne kadar olacağı, nos ve yakıtı ne kadar gönderdiğinize bağlı olarak değişen bir şey. Nos kitinin içinden nodulların ucu da çıkıyor ve bu nodulla nos miktarını değiştirebiliyorsunuz. Bir kaç farklı miktarda gönderebiliyorsunuz.

Yokuşta Çekmeyen Araca Nos Takılabilir mi?

İşte benim araba yokuşta çekmiyor bunu için nos taktırayım gibisine sorabilirsiniz. Nos aslında bu tip işler için değildir. Daha yüksek beygirli arabalarda daha fazla güç almak için kullanılan bir sistem. Yani kısacası gerek yok böyle bir şey yapmaya. Bu sistem dediğimiz gibi daha hızlı arabaları, daha da hızlı yapmak hızını arttırmak için, atmosferik, turbo ve süper charged için kullanılan bir sistemdir. Bu arada gerçek nos basma videosuna buradan bakabilirsiniz. Arabaya nos takmak konusundan bu kadar arkadaşlar.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma