Pazartesi, Nisan 29, 2024
Ana SayfaFrenFren Pedalının Sert Olması

Fren Pedalının Sert Olması

Fren pedalının sert olması nedenleri ve durumun ne kadar ciddi olduğunu bu makalede bulacaksınız.Böyle bir sorun yaşama durumunda, korkmanıza gerek yok. Fren pedalının sert olması frenlerin tutmayacağı anlamına gelmez. Sert olması aksine fren sisteminin iyi olduğunuda göstermektedir. Örneğin fren hattında hava olan bir aracın, frenleri yumuşak olur. Peki neden frene basmak bu kadar zor? Fren sertleşmesinin sebebi nedir?

Aracınıza marş yaptığınızda, aracınız çalışmaya başlar. Çalışma anında ise vakum pistonların ileri ve geri haraketi yapması ile oluşur. Vakum ise emme monifoldundan alınır. Otomotiv mühendisleri, bu vakum sayesinde, aracın bir çok yerinde sürücü konforuna yardımcı olacak geliştirmeler yapmıştır. Vakum üretilmeye başladığı andan itibaren hortum vasıtası ile fren servosu çeker. Fren servosu vakum gücüyle sizin pedala uyguladığınız kuvvete tork ekler. Yani sanki pedala daha sıkı basıyormuşsunuz gibi fren merkezlerine hidrolik basıncı uygular.

Fren Servosu bu şekildedir bi diğer adıda Westinghouse olarak geçer. Fren Pedalının Sert Olması
Fren Servosu bu şekildedir bi diğer adıda Westinghouse olarak geçer.

Yukarıda resimde gördüğünüz parça Fren Servosudur. Bir diğer adıda Westinghouse olarak geçer. Bu parça fren pedalının tam arkasındaki kısımdadır. Parça üzerinden, emme monifolduna ulaşacak bir hortum ile vakum bağlantısı sağlanır. Eğer bu hortum delinirse veya çıkarsa vakum olmadığı için fren sertleşir. Eğer bu hortumda sorun yoksa frenin sert olmasının sebebi resimdeki parçadır. Ayrıca bu parça fren merkezine bağlanır. Fren merkezi hidrolik ile dolu olduğu için mutlaka havası alınması gerekir. Eğer frene bastığınızda farklı bir yumuşama hissi algılar iseniz, mutlaka yola çıkmadan önce frenlerinizi tekrar kontrol ettirmenizde fayda var.

İlgili Makale : Frenlerin Havası Nasıl Alınır?

Fren Pedalının Sert Olması nın Tamir Maliyeti

Fren servosunu değiştirmek biraz zor bir iştir. Pedalın olduğu bölümden çıkartması biraz zor işlemdir. Bu nedenle işçilik için 400-500 TL arasında bir rakam ödemeniz gerekecektir. Eğer alacağınız parça orjinal olacak ise 1000 – 1500 TL arasında fiyatları değişmektedir. Parçayı mümkün olmadıkça çıkma almamaya özen göstermeniz gerekmekte.

İçeriği kısa ve öz tutmaya çalıştık. Her araçta farklı çalışma prensibleri vardır. Yorumlar bölümünden aklınıza takılanları belirtebilirsiniz. Ayrıca Buradan Youtube kanalımızı takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma