Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaMotorKarter Nedir? Hangi Araçlarda Kullanılmaktadır?

Karter Nedir? Hangi Araçlarda Kullanılmaktadır?

Karter otomobil olsun, motosiklet olsun içten yanmalı motorlara sahip tüm araçlarda bulunur. Ne olduğunu ise bu makalede öğreneceksiniz. Karter nedir bakalım.

İçten yanmalı motorların yağlanması gereklidir. Motorun içinde sürtünen parçaların sürtünmesini azaltmak amacı ile motorun içerisinde bir yağ deposu bulunur. Bu yağ deposuna karter denir. Karter yağ havuzundan oluşur. İçerisinde bulunan yağ, aracın devir alması ile birlikte yağ pompası tarafından emilir. Ardından karterdeki yağ öncelikli olarak yağ filtresine, krank milinin yataklarına ve eksantrik miline gönderilir. Gönderildikten sonra döngüyü tamamlayan yağ tekrardan karter içine düşer ve tekrardan pompa tarafından emilir.

Bu döngü araç stop edene dek devam edecektir. Stop ettiğinizde silindir kapağında bulunan yağ süzülerek kartere akmaya başlayacaktır. Eğer karter contasında en ufak bir hasar var ise aracınızın altı yağ damlacıkları ile kaplanmaya başlanır. Bununla ilgili detaylı makalemize buradan bakabilirsiniz. Yağ kaçağı dışında kartel size bir sorun çıkarmaz bu arada altını vurmanız durumunda bir şey olmamış gibi görünse de yağ pompasının süzgeci vardır o parçayı sıkıştırarak yağ basıncını düşürebilir. Kartelinde yamukluk olan bir aracı kullanmanızı önermiyorum. Karter fiyatlarıda araca göre değişiyor ama 100 ile 300 TL arasında bulabilirsiniz.

Genelde karter alüminyum bir malzemeden yapılır. Hafif olması istenir üreticiler tarafından. Bu yüzden aracınız ile dağlık bir ovada ilerler iken karteri vurup delme olasılığınız yüksektir. Bu yüzden aracınız altını vurduğunuzda inip motorun altına karteli kontrol etmeniz her zaman iyi bir seçenek olacaktır. Ayrıca otomobil kullanıcılarının en çok dert edindiği şey ise Karter tapası yağ kaçırıyor bu şikayetin gelmesinin sebebi yağ değişimlerinde tapanın çok sıkılması ve 5 TL değerindeki tapanın değiştirilmemesi. Sizlere önerim olarak her yağ değişiminde tapa değişimi yapmak olacaktır. Ayrıca unutmadan sadece motorlarda karter bulunmaz otomatik şanzımanlı araçlarında bir karteri vardır.

Bu yazıları size internet üzerinden sağdan soldan alarak değil, bizzat bu konulardan anlayan biri olarak kendim ellerim ile yazıyorum. Kartel ile ilgili sorularınızı gerçekten seve seve yanıtlarım. Aracınızın yağ çubuğunu soktuğunuz yuvanın sonunda karteli bulabilirsiniz. Biraz hoş bir tabir olmadı ancak bu şekilde bulunması kolaydır. Karter nedir cevaplamış olduk.

Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma