Perşembe, Mart 14, 2024
Ana SayfaArızaAcil Durumda Radyatörüme Su Koyabilir Miyim?

Acil Durumda Radyatörüme Su Koyabilir Miyim?

Sonunda yaz geldi ve uzun zamandır beklenen bir aile tatili için sahile gidiyorsunuz. Her şey yolunda ve beklenmedik bir durum seyahatinizi aniden durdurduğunda, varış noktanıza sadece birkaç saat uzaklıktasınız. Aracınızın hararet göstergesinin sunduğu okuma hızla artmaya başladığında, bir şeylerin ters gittiğini anlarsınız.

Aracınızın kaputunun altına hızlı bir bakış, soğutma sisteminin taşma rezervuarında soğutma sıvısı eksikliğini ortaya çıkarır ve bu da bariz bir sızıntı olduğunu gösterir. Yürüme mesafesindeki en yakın sanayi soğutma sıvısı satmasa da(antifriz) , mağazanın memuru aracınızın soğutma sistemini doldurmak için birkaç litre su sunarak karşılık verir.

Bu merak uyandıran bir soru ortaya çıkarıyor. Acil bir durumda aracınızın radyatörüne veya soğutma sistemine su koyabilir misiniz ve bunu yapmak aracınızın motoru için herhangi bir risk oluşturur mu? 

Otomotiv soğutma sistemlerinde suyun kullanımı ve gelecekte bu tür yol kenarındaki acil durumlarla nasıl başa çıkılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Soğutma Suyu Yerine Su Kullanırsanız Ne Olur

Soğutma Suyu Yerine Su Kullanırsanız Ne Olur

Çoğu durumda, acil bir durumda aracınızın soğutma sistemini suyla doldurmak tamamen güvenlidir. Ancak bunu yapmadan önce, suyun donmaya karşı koruma sağlamadığını ve ayrıca antifrizden daha düşük sıcaklıklarda kaynadığını anlamak önemlidir. 

Bu nedenle, su yalnızca soğutma sıvısı için geçici bir yöntem olarak kullanılmalıdır. Bir aracın soğutma sistemi, altta yatan tüm sızıntılar onarılır onarılmaz uygun soğutma sıvısı ile yeniden doldurulmalıdır. Bu suyun uygun soğutma sıvısı türüyle değiştirilmemesi , zamanla bir dizi soruna yol açabilir.

Uzun süreler boyunca su kullanımı, bir aracın soğutma sisteminde korozyon oluşmasına neden olabilir. Bu korozyon kötüleşmeye devam ettikçe, pas parçacıkları soğutma kanallarını tıkadığı ve radyatörleri kısıtladığı için aşırı ısınma ile ilgili sorunlar şiddetlenebilir.

Bu korozyon döngüsü bir kez başladığında, durdurulması oldukça zor olabilir ve bu da yıllarca süren aşırı ısınma sorunlarına yol açar.

radyatör kapağı korozyona uğramış

Su, donmaya karşı koruma sağlamadığından, soğuk havanın başlamasından önce motordaki su da boşaltılmalıdır. Su donduğunda genişler ve sıvı halde olduğundan çok daha büyük bir hacim kaplar.

Çoğu motorda, bu genleşmenin basıncını azaltmak için tasarlanmış donma tapaları bulunsa da, motorun soğutma sistemindeki suyun donması hala yüksek bir hasar riski taşır.

Motor bloklarının ve silindir kapaklarının , donan suyun genleşmesinin neden olduğu stres altında çatladığı veya kırıldığı bilinmektedir. Aynı şekilde, radyatörler de böyle bir genişleme ile karşı karşıya kaldıklarında nadiren bir şansa sahiptirler.

Sonuç olarak, bu tür sorunlar genellikle motorunuzun ilk soğutma sıvısı sızıntısına yol açmasından çok daha sorunlu olacaktır.

Suyun Türü Önemli mi?

motora su koymak

Her ne kadar herhangi bir tür su asla bir motorun soğutma sistemi içinde (kendi başına) uzatılmak üzere tasarlanmasa da, bazı su türleri bu tür kullanımlar için diğerlerinden daha uygundur. Bunun nedeni, belirli su türlerinin, soğutma sistemi içinde daha fazla korozyon ve kireç oluşumu riski oluşturmasıdır.

Mümkün olduğunda, bu tür amaçlar için sıradan musluk suyunun kullanılmasından kaçınılmalıdır . Musluk suyu, korozyon için katalizör olan çok sayıda mineral içerir. Bu nedenle, bir motorun soğutma sisteminde musluk suyunun kullanılması, sorunlu tortuların hızla birikmesine ve dolayısıyla aşırı ısınmayla ilgili sorunların artmasına neden olabilir.

Musluk suyunun ortaya çıkardığı sorunları önlemek için mümkün olduğunca yumuşak veya arıtılmış su alternatif olarak kullanılmalıdır. Bununla birlikte, eğer bu tür ürünler hazırsa, aynı amaç için damıtılmış veya şişelenmiş su kullanılabilir.

Kullanabilcekleriniz:

  • Arıtılmış su
  • Yumuşak su
  • Filtrelenmiş su

Kullanmayın:

  • Musluk suyu
  • Kaynak suyu

Radyatörde Sadece Su İle Bir Araba Aşırı Isınır mı?

Su, motoru serin tutmada nispeten verimli olsa da, soğutma sıvısından biraz daha düşük kaynama noktasına sahiptir. Su 212° F sıcaklıkta kaynarken, 50/50 soğutma sıvısı 223° F’de kaynar.

Bu farklılık biraz küçük gibi görünse de, soğutma sıvısının taşmayı önlemede sudan çok daha etkili olmasını sağlayacak kadar önemlidir. Bu nedenle, bir aracın soğutma sistemi içinde tek başına suyun kullanılması, bir motoru yorucu veya zorlu koşullarda aşırı ısınmaya açık hale getirir.

Bu tür verimsizlikler seyir hızlarında belirgin olmasa da, sürücüler, soğutma sisteminde saf su çalıştırırken motorun aşırı ısınmaya karşı yeterince korunmadığı gerçeğine açık olmalıdır.

Motoru Soğutmak İçin Üzerine Su Dökmeli miyim?

Bir motor aşırı ısındığında, sürücülerin büyük çoğunluğu gerekli her şekilde ek soğutma sağlamaya odaklanmıştır. Bununla birlikte, olası sonuçları düşünmeden harekete geçerek faydadan çok zarar verebilir. Aşırı ısınmış bir motora soğuk su dökmek en iyi örnektir. 

Bunun nedeni oldukça basittir. Bir motor bloğunu ve silindir kafalarını oluşturan metaller gibi metal, ısıtıldığında genleşir. Soğuduktan sonra bu metal normal durumuna büzülür.

Metal, ısıtma/soğutma kademeli olarak gerçekleştiğinde bu dalgalanmaları sürdürebilir. Öte yandan, hızlı ısıtma veya soğutma, metal yüzeylerin bir veya daha fazla yerde çatlamasına neden olabilir.

Aşırı ısınmış bir motora soğuk su dökmek, termal şokla ilgili hasarın önde gelen nedenidir. Bir motora su dökülerek sağlanan ani soğutma, motor bloğunun ve silindir kafalarının hızla büzülmesine neden olur.

Çoğu zaman bu, motorun hayati yapısal bileşenlerinde bir veya daha fazla çatlağın gelişmesine yol açacaktır. Bu tür bir hasarın onarımı oldukça maliyetli olabilir ve hatta bir aracın kendisinin toplam değerini bile aşabilir.

Radyatörde Su İle Güvenli Bir Şekilde Soğutma Sıvısı Nasıl Doldurulur

Acil bir durumda aracın soğutma sistemini doldurmak için su kullanılabilse de, böyle bir görevi tamamlamaya çalışırken birkaç özel adım atılmalıdır.

Aşağıdaki adımlar izlendiğinde, motorunuzun radyatörüne güvenli bir şekilde su eklemenize yardımcı olacaktır.

#1 – Motoru Soğutun

Sıcak bir motora asla su eklenmemelidir. Aksine, sistemi tamamlamaya çalışmadan önce motorlarının ortam sıcaklığına soğumasına izin verilmelidir.

#2 – Kapağı Çıkarın

Motor soğutmalıyken, şimdi motorunuzun soğutma sistemine giden doldurma kapağını çıkaracaksınız. Bazı uygulamalarda, bu kapak üst radyatör tankı boyunca bulunurken, diğer sistemler uzak bir taşma rezervuarında yapılır.

Her halükarda, bu kapak bir bez veya havlu kaplı el kullanılarak yavaşça açılmalıdır. Ellerinize, kollarınıza ve hatta yüzünüze sıcak soğutma sıvısının sıçramasını İSTEMEZSİNİZ.

#3 – Su Ekle

Herhangi bir soğutma sistemine su yavaş yavaş eklenmeli ve sistemden mümkün olduğunca fazla havanın çıkmasına izin verilmelidir.

Çoğu taşma rezervuarı, sistem içindeki sıvı seviyesi konusunda görsel onay sağlayacak bir “dolu” işaretiyle damgalanmıştır.

Alternatif olarak, radyatörü olmayan sistemler, radyatörün doldurma boğazının hemen altındaki bir seviyeye ulaşıncaya kadar doldurulmalıdır.

#4 – Havayı alın

Su eklendiğinde, motorunuzun soğutma sistemindeki havayı “atmanın” zamanı gelecek. Bu, sistemin doldurma kapağı hala çıkarılmış haldeyken motorun rölantide bırakılmasıyla gerçekleştirilir. Sistemde bulunan sudan yukarı doğru küçük baloncukların çıktığını fark etmelisiniz.

Hava boşaltma, sistem termostatının açılmasına izin vermek için motor yeterince ısınana kadar devam etmelidir. Bu noktada gerekirse tekrar su eklenecek ve sistemin dolum kapağı tekrar takılacaktır.

#5 – Gözünüzü Dikkatli Tutun

Sürüş sırasında, aşırı ısınmanın en erken belirtilerini tespit etmek için bir kişinin aracın hararet göstergesine dikkat etmesi gerekir. Motorunuzun ilk soğutma sıvısı kaybının temel nedenini belirlemek de öncelikli olmalıdır.

Tüm onarımlar yapıldıktan sonra sistemdeki su boşaltılmalı ve uygun soğutma sıvısı eklenmelidir. Kullanım için kabul edilebilir soğutma sıvısı türlerini belirlerken aracınızın kullanım kılavuzuna başvurduğunuzdan emin olun.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma