Perşembe, Mart 14, 2024
Ana SayfaMotorAraba Neden Yağ Yakar? Aracın yağ yakması sonuçları

Araba Neden Yağ Yakar? Aracın yağ yakması sonuçları

Bu yazıyı sizlere özellikle, üzerine düşerek hazırlıyorum. Yıllarca motor revizyonu ve yağ yakma sorunu üzerine tecrübelerim oldu. Araba neden yağ yakar sorusuna en iyi cevabı motor destek olarak biz vermek istiyoruz.

Araba ve motosikletler ve diğer taşıtlar genelde içten yanmalı motorlar ile üretilirler. İçten yanmalı motorlar ise 2 zaman 4 zaman şeklinde çalışma prensiplerine sahiptirler. Çalışma yapıları ne kadar farklı olsa da her motor sürtünmeyi, azaltmak adına belirli kalınlıklarda motor yağları kullanırlar.

Motor yağ kalınlıkları ise fabrika da üretim ve geliştirme yapılırken, mühendisler tarafından titizlikle seçilir. Eğer bu yağ daha ince olursa yağ kaçaklarına, yağın motorda yanmasına veya yağın basınç oluşturamamasına sebep olur. Eğer yağ daha kalın olursa o zamanda belli noktalara yağ erişemez. Yada motor içerisinde yağ basıncı çok yüksek olur. Şimdi motor yağının önemini her zamanki gibi anladığımıza göre gelin bu yağ motor içerisinde durmaz da silindir içerisine kaçarak yanarsa neler olur ona bakalım.

Araba Neden Yağ Yakar

Arabanın neden yağ yaktığını anlamak için, yağ yakmanın ne olduğunu tam olarak anlamamız gerekir. İçten yanmalı motorlarda yanma sadece silindir içerisinde pistonun üzerine gerçekleşir. Burada yanma patlama şeklinde olur ve pistonu iter. Dizel, Benzin, LPG ve CNG e sahip araçlar için durum böyledir. Silindir içerisine sadece yakıt ve hava girmesi gerekir.

Ama siz bu silindir içerisine yağ karıştırırsanız patlama sonucu da yağ yanacak ve yağ yandığı için yüksek ısılar ortaya çıkacaktır. Örneğin 2 zamanlı içten yanmalı motorlara, yağlama yapması için yakıtına yağ karıştırılır. Ve patlama sonucu 2 zamanlı motor da yağ yakar. Bu yüzden 2 zamanlı motorlar çok sesli ve randımansız çalışırlar.

Fakat 4 zamanlı motorlar yağ yakmadan çalışması gerekir. Eğer yağ karışımı olursa. Araç daha randımansız çalışır. Buda yağ yakan aracın daha fazla yakıt harcamasına neden olur. Motorun üzerinde kurumlara sebep olur. Sebepleri anlatmakla bitmez. Ancak gelin aracın motoruna neden yağ karışır, neden yağ yakar buna bakalım.

Yazdıklarımı bilenler mutlaka vardır. Ancak unutmamak lazım ki kaput altında hangi parçaların olduğunu hiç bilmeyen arkadaşlarımız da var. O yüzden temel olarak anlatmaya çalışıyorum.

Şimdi silindir içerisine yağ girdiğinde burada patlama sonucu yağ yanar. Bu yüzden araç yağ yakmaya başlar. Peki bu silindir içerisine yağ nereden karışıyor olabilir. Bunu 3 madde olarak inceleyelim.

  • Subap Lastikleri
  • Segmanlar
  • Silindir Kapak Contası

Bu saymış olduğumuz maddeleri tek tek açıklamamız gerekiyor ki yağ yanmasını durdurabilelim.

Araba motoru hangi parçalardan oluşur?

Subap Lastiklerinden Yağ Kaçağı Araba Neden Yağ Yakar

Subap lastikleri adından da anlaşılacağı gibi, subaplarda bulunan bir nevi keçe yani sızdırmazlık elemanıdır. Aracımızda konumu ise motorun en üst kısmıdır. Pistonların yukarısında bulunur. Motor zamanlamasına göre silindir içerisinde yakıt gönderen veya yanmış gazı dışarıya atmaya yarayan bir dizi çubuklardır. Açılıp kapanırlar. Bu açılıp kapanma esnasında motor yağının silindire sızmaması için subap lastiklerine ihtiyaç vardır. Eğer bu lastikler eskirse özelliğini kaybederse silindir içerisine yağ kaçakları başlar. Eğer siz bu sorunu yaşıyor iseniz aracınız sabahları yağ yakacak ve duman atacaktır.

Subap lastiklerinin onarımı ile ilgili çok detaylı bir makale hazırladım ona da buradan ulaşabilirsiniz.

Silindir kapağı sökülmeden subap lastikleri değişir mi?

Subap lastiklerinden yağ kaçak problemi eğer düzeltilmez ise aracın daha fazla yakıt harcar. Yağ eksilmesine neden olur. Ve motorunuzun ömrünü azaltır. Genelde sanayide bu subap lastiklerinin değişimi için yüksek ücretler söylense de bazı ustalar pratik ve ucuz bir şekilde değişimini yapabilmektedir. Örneğin kendim 1 saatte aracımın subap lastiklerini değiştim.

Segmanlardan yağ kaçağı

Bu başlığı gerçekten sevmiyorum. Aracın segmanlarından yağ kaçağı olması veya segman sorunu her zaman beni yormuştur. Bunun sebebini açıklayacak olursak aracın pistonlarının etrafında sızdırmazlık elemanı olarak, segmanlar bulunur. Bu parçalar halka şeklindedir ve piston ve silindir arasında kalırlar.

Segmanlar konusu çok detaylıdır. Ama amaçları silindir içerisine yağ girmemesini sağlamak ve kompresyon üretmektir. Yani silindir içerisinde yanan patlayan gazların motor karteline inmemesini sağlamak gibi. Aracınız eğer segmanlardan dolayı yağ yakıyorsa. Düşük devirlerde değil yüksek devirlerde yağ yakmaya başlayacaktır. Yani siz aracınızı biraz sıkıştırdığınızda aracınız yağ kokacaktır. Segmanlardan yağ kaçağı olduğunda araç performansı düşecektir. Ayrıca aracınız sabahları zor çalışacak veya hiç çalışmayacaktır.

Segmanları katkılar ile onaramazsınız. Genelde kalın yağ koyarak geçici olarak çözersiniz ancak bu aracın diğer parçalarına zarar vermesine başlar. Hem çözülmez ise aracınız zamanla daha fazla yağ eksiltir.

Segmanların onarımı için maalesef motor revizyonu gereklidir. Bu yüzden bu başlık beni çok üzüyor.

Silindir Kapak Contasından Dolayı Yağ Yakma

Silindir kapak contası aracın silindir kapağı ve blok arasında kalan yüzeyde sızdırmazlık elemanı olarak kullanılır. Bu conta yağ ve soğutma suyunu sızdırmasını engeller. Bu conta eğer zaman ile zarar görürse motor yağı buradan silindire girerek aracın yağ yakmasına neden olur. Bunun belirtileri ise aracın tekleyerek ve zor çalışmasıdır. Ayrıca aracınız conta yaktıysa ilerleyen günlerde sizi daha kötü arızalar bekliyor olabilir. Yapmanız gereken aracınızın silindir kapak contasını değiştirmektir. Çözüm kesinlikle budur. Umarım ki aracınızın yağ yakma sebebini biraz olsun anlamanıza yardımcı olmuşumdur.

Her araç birbirinden bağımsız şekilde farklı parçalardan üretiliyor. Bu yüzden hiç kimse aracınıza bakmadan şundan dolayı yağ yakıyor diyemez. Ben bu yazıda sizlere ortak sorunlardan bahsetmeye çalıştım.

Eğer Araba Neden Yağ Yakar yazımızı beğendiyseniz yorum atmayı unutmayın. Ayrıca bizi youtube kanalımız üzerinden takip edebilirsiniz!

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma