Perşembe, Mart 14, 2024
Ana SayfaArızaFren Servosu Arıza Belirtileri? Pedal Neden Yumuşamaz?

Fren Servosu Arıza Belirtileri? Pedal Neden Yumuşamaz?

Fren servosu arıza belirtileri, aracınızda ne gibi sorunlara yol açar bu makalede bunları sizlere detaylıca açıklıyor olacağız. Bu okumuş olduğunuz makaleleri tamamen bu konuda deneyim kazanan biri olarak anlatıyorum. Diğer internet sitelerinden farkımızda budur. Fren servosunu defalarca söküp taktık. İnceledik, şimdide sizlerle paylaşıyoruz.

Fren servosu ne işe yarar?

Fren servosu, motordan alınan vakum ile fren pedalınızı yumuşak hale getirmeye yarayan mekanızmanın genel adıdır. Genelde fren pedalının hemen arkasında, yuvarlak bir kutunun içeriside yer alır. Fren pedalı araç çalışmıyor iken sert olur bilirsiniz. Aracı çalıştırdığınızda ise yumuşar. İşte bu fren servosunun araçta bulunmasından kaynaklıdır.

Fren servosunu tam olarak anladık mı? Frenin tutmasını sağlayan parça değildir. Sadece frene uygulanan gücü 6 7 kat arttırmanızı sağlayan donanımdır.

Fren Servosu Arıza Belirtileri

Elbette fren servosunun bozulacağı durumlar olabilir. Belirtiler başlangıçta çok ciddi görünmeyebilir, ancak yine de aracınızı kullanmamalısınız.

Aracınızı hemen sanayiye çekmenizde fayda var. Çünkü fren pedalına sert bassanız bile etkili fren yapamazsınız. Hatta yeni model araçlarda fren pedalı plastik bir parçadan yapıldığı için pedalı kırabilirsiniz. Gelin bu arıza belirtilerine bakalım.

1) Sert Fren Pedalı

İyi bir fren servosu, fren pedalına basmayı kolaylaştıracağından, kötü bir fren servosu tam tersini yapacaktır. Basmaya çalıştığınızda fren pedalının çok sert ve sert olduğunu fark edeceksiniz.

Bu, kötü bir fren servosunun en belirgin belirtisi olacaktır. Bu yüzden hemen değiştirmelisiniz.

2) Yüksek Fren Pedalı

Sert fren pedalı ile birlikte pedalın olması gerekenden daha yükseğe oturduğunu fark edeceksiniz. Bu, sürüş sırasında içinde bulunulması tehlikeli bir durum olan sadece fren pedalına ulaşmak için ayağınızı daha yükseğe kaldırmaya zorlar.

Bunu unutursanız ve aniden fren yapmak zorunda kalırsanız, sorun yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, böyle yüksek bir fren pedalı gördüğünüzde aracınızı mağazaya götürün.

3) Durması Daha Uzun Sürüyor

Fren pedalına sertçe bassanız bile, aracın durması normalden daha uzun sürebilir. Kötü bir fren servosu ile pedal, hızlı çalışmasını sağlamak için ihtiyaç duyduğu gücü alamaz.

Bu, durma mesafenizi önemli ölçüde artırabilir. Açıkçası, sürüş sırasında bu son derece tehlikelidir çünkü bir çarpışmayı önlemek veya hayatınızı kurtarmak için hızlı fren yapmanız gerekebilir.

Dışarıda sert hava koşulları varsa, o zaman daha da tehlikeli olabilir. Bu nedenle, çok geç olmadan fren servosunu hemen değiştirin.

4) Motor Sarsıntısı Fren Servosu Arıza Belirtileri

Fren servosunda havanın contadan geçmesini önleyen bir diyafram bulunur. Diyafram arızalanırsa ve contadan hava geçerse, fren pedalına her bastığınızda motorunuz duruyormuş gibi görünecektir. Bu, sadece kötü frenlerden daha kötü sorunlara yol açabilir.

Bundan da motor sorunları yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu, sahip olmak istemediğiniz tüm yeni sorunları açacaktır.

Fren Servosu Değiştirme Maliyeti

Bazen motor servosuna giden bir vakum hortumunu değişmek gibi 10 liralık bir arıza da çıkabilir. Komple fren servosunun değişmesi gereken durumlarda olabilir. Genelde fren servosunu değişmek biraz zordur. Bu yüzden işçilik ile beraber 400 TL ye kadar çıkar paralar ödemeniz gerekebilir. Gerçek maliyetler gerçekten aracınızın yılına ve modeline ve tamirhanenizin işçilik ücretlerine bağlıdır.

İlgili Makale: Frenlerin Havası Nasıl Alınır?

Bir Fren Servosunun Test Edilmesi Fren Servosu Arıza Belirtileri

Fren güçlendiriciyi evde test etmenin kolay bir yolu var. Araç kapalıyken, fren pedalına yaklaşık 6 kez aşağı ve yukarı basın. Bu, orada depolanan herhangi bir vakumdan kurtulacaktır.

Şimdi fren pedalına hafifçe bastırarak aracınızı çalıştırın. Pedal ayağınızdan hafifçe düşerse ve ardından sağlamsa, yükselticiniz iyidir.

Pedal sertse ve düşme sorunu yaşıyorsa, güçlendirici muhtemelen bozuktur.

Servo hakkında diğer sorunlarınızı yorumlar bölümünde belirtebilirsiniz. Diğer içeriklerimiz için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma