Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaMotorBujiler nasıl çalışır? Buji Nedir?

Bujiler nasıl çalışır? Buji Nedir?

Bujiler görünüşte basit gözükseler’de içten yanmalı motorlarda büyük bir görev üstlenirler. Silindir kapağının içinde yanma odasına bakan kısımda bulunurlar. Amaçları motor içinde kontrollü olarak yapay kıvılcım oluşturmaktır. Bu kıvılcımın yaratılması için çok yüksek voltaj’a ihtiyaç vardır. Buji deki voltaj 20.000 ile 100.000’den fazla olabilir. Silindirlerin içindeki aşırı ısı ve basınca dayanırlar. Silindirlere gelen yakıt ve havayı en iyi şekilde yakmak için üretilmişlerdir.

Bujilere yüksek voltaj ateşleme bobinin’den gelir. Ateşleme bobini ve buji kabloları düzgün bir şekilde çalışmaz ise bujiler gerekli kıvılcımı üretemez. Bundan dolayı araçlarınız çekişten düşebilir, sesli çalışabilir ve çok fazla yakabilir. Bujilerin 20 bin km’de bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Aracın modeline uyum sağlayacak şekilde alınması gereklidir. Bunun sebebi buji ucundaki çentiklerin aralığı ve voltaj dengesinin farklı olmasındandır. Genelde fiyatları yüksek değildir ama alınacak ise kaliteli markalar tercih edilmelidir. Motor verimliliği açısından iyi olacaktır. Şimdi buji konusunda alt başlıklarda diğer konulara değineceğiz.

Buji üç ana parçadan oluşur: muhafaza, izolatör ve elektrotlar.

* Örnek: IRIDIUM POWER

bujinin bölümlerini gösteren resim
  1. Yalıtkan : Terminal, merkez şaft ve merkez elektrodu muhafazadan yalıtır ve yüksek voltajın elektrotlardan kaçmasını önler. İzolatörün alt kısmı yanma odasına yansıtıldığından, üstün ısıya dayanıklı malzemeler kullanılır.
  2. Terminal : Terminal, ateşleme sisteminden gelen yüksek voltaj akımının aktığı yüksek gerilimli bir kabloya bağlanır. Bir terminal somunu takılmıştır, böylece bu tip dünyadaki hemen hemen tüm yüksek gerilimli kabloları destekleyebilir. Terminal somunu gerektirmeyen araçlarda terminal çıkarılabilir.
  3. Ring : İzolatörü ve muhafazayı birbirine sıkıca oturtur ve hava sızdırmazlığını korur.
  4. Merkez şaft (mil) : Terminali ve merkez elektrotu bağlayan merkez şaft. Bu mil çelikten yapılmıştır ve yüksek voltajlı akımın terminalden merkez elektroda kayıpsız akmasına izin verme rolüne sahiptir.
  5. Housing : Mahfaza, yalıtkanı çevreleyen, yalıtkanı destekleyen ve bujiyi motora takan bir dış kabuk oluşturur. Altta toprak elektrodu bulunur, böylece akım motorun kendisinden boşluk üzerinden merkez elektroda akabilir.
  6. Cam Conta : Hava sızdırmazlığını korumak için merkez şaft ve izolatör arasına monte edilmiştir. Denso cam mühür yöntemini kullanır. İzolatör ve merkez şaft ve merkez elektrotun montaj bölümünde özel bir cam tozu ve bakır tozu karışımı doldurulur ve yüksek sıcaklıkta eritilir. Bu, merkez şaftı ve merkez elektrotu bağlar ve izolatörü ve metali birleştirir. Her ikisi için sızdırmazlık iyidir ve termal genleşme oranı uygundur, bu nedenle zorlu koşullar altında bile boşluklar oluşmaz ve iyi hava sızdırmazlığı sağlanabilir.
  7. Conta : Muhafazayı ve motoru birbirine sıkıca oturur ve yanma odasının hava geçirmezliğini korur.
  8. Bakır ile elektrot : Merkez elektrotun elektrot aşınmasını azaltmak için özel nikel alaşımı kullanılır. Isı iletkenliğini artırmak için bakır orta bölüme kapatılmıştır.
  9. Ring : İzolatörü ve muhafazayı birbirine sıkıca oturur ve hava sızdırmazlığını korur.
  10. Merkez Elektrot : 0.4 mm çapında yeni bir iridyum alaşımı ucu, merkez elektrodu yapmak için merkez elektrotun ucuna lazerle kaynaklanır. Bu, kıvılcım voltajını düşürür, güvenilir kıvılcım sağlar, söndürme etkisini azaltır ve ateşleme performansını artırır. İridyum, platin gibi değerli bir metaldir ve buji elektrodu için olağanüstü yüksek özelliklere sahiptir, örneğin yüksek sıcaklık dayanımı, yüksek mukavemet ve düşük direnç. Yüksek sıcaklıklarda oksidasyon direncini daha da artırmak için Denso, rodyum içeren benzersiz yeni bir iridyum alaşımı geliştirdi.
  11. U-oluklu topraklama elektrodu : Topraklama elektrodu için nikel krom malzeme kullanılır ve tutuşma performansını artırmak için şekil ile birlikte çeşitli önlemler alınır. Bu önlemlerden biri U oluğudur. (1) Hava-yakıt karışımı ile temas edilen yüzey büyüktür, (2) Çok fazla kenar kesiti vardır ve kolayca kıvılcımlar oluşur. (3) Alev çekirdeği (alev boyutu) kolayca genişler. Birçok başka özellik daha var ve büyük ateşleme enerjisi elde edilebilir. Denso, 1975’ten 1992’ye kadar buji U olukları için patent aldı.
  12. Konik kesilmiş topraklama elektrodu : Topraklama elektrodu, elektrot ucunun ince konik bir şekle kesildiği bir şekle sahiptir. Bu, söndürme etkisini azaltır, böylece ateşleme performansını artırır.

Sıkışan buji nasıl açılır, Buji yuvası tamiri , Buji Sökme Spreyi

Sizler tarafından gelen en çok soru işe Motor sıcakken buji sökülürmü? Hayır, sökülür ancak sıcak motor elinize zarar verebilir ve buji kablosunun kopmasına neden olur. Bazen basınç nedeniyle buji yuvasına sıkışır ve sökmesi çok zor olur. Bunun sebebi bujinin takılırken çok fazla tork ile sıkılmasından kaynaklıdır. Buji yuvası tamiri tornacılar tarafından yapılmaktadır söküm ve yuva açma işlemi yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda silindir kapağı sökülmesi gerekebilir. Bujileriniz sıkışmaması için doğru km ‘de değiştirilmesi önemlidir. İnternette Buji Sökme Spreyi satılmaktadır ancak buna vereceğiniz ücreti tornacıya vererek işinizi daha rahat halledebilirsiniz çünkü sprey o kadar başarılı değil.

Lpg li araçlarda buji değişimi

Buji nedir ve buji nasıl çalışır
Buji nedir ve buji nasıl çalışır

Lpg li araçlarda sıralı sistem olmayan karbüratörlü sistemlerde bujiler daha erken değiştirilmelidir. Bunun sebebi silindir içinde Lpg gazının içinde yağlayıcı ve kurum temizleyici katkıların olmamasından kaynaklanır. Bu yüzden buji ucu hemen kurum bağlayacaktır. Lpg li araçlarda buji değişimi bu yüzden önemlidir.

Çift Tırnak Buji Takmak

Eğer aracınızı modifikasyon ederek açık hava filtresi taktıysanız ve daha fazla yakıt göndererek performans üretmeyi planlıyor iseniz çift tırnak ve iridyum bujilere yönelmeniz gerekmekte. Çünkü daha fazla yakıtı ateşlemek için daha fazla kıvılcım gerekli olacaktır. Daha fazla ısı üretilecek ve soğutma sisteminizi güçlendirmeniz gerekecek. Eğer herhangi bir modifikasyon yapmadıysanız fabrika verilerine uymayan buji takmak araç verimliliğini düşürür. Daha fazla kıvılcım üretmek yanma gücünü arttıracağı gözükse de herhangi bir fark göremezsiniz ve ateşleme bobini gerekli akımı bujiye iletemediği için tek tırnak bujideki gibi kıvılcım üretir.

Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilirsiniz.

Ayrıca bizi;

FacebookİnstagramTwitter ve Youtube 

üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma