Perşembe, Mart 14, 2024
Ana SayfaYakıtDizel Partikül Filtresi Temizleme ve Dizel Motor Ömrü

Dizel Partikül Filtresi Temizleme ve Dizel Motor Ömrü

Dizel Partikül Filtresi Temizleme ve Dizel Motor Ömrü hakkında sizlere verdiğimiz bilgiler ile uzun yıllar boyunca sorunsuz ve ekonomik bir şekilde kullanabilirsiniz. Ülkemizde yakıt pahalı olduğu için, genellikle son zamanlarda dizel otomobillere yönelim çok arttı. Alırken insanlar genelde ekonomik olması için, az yakması için dizel otomobiller tercih ediyor. Düşük devirlerde, yüksek tork’u ile şehir içinde biraz daha iyi kullanılıyor diye genel oranla dizel araçlar ön planda oluyorlar. Aslında dünyada durum tam tersi şekilde ilerliyor.

Diğer ülkeler yeni yeni çevre kirliliğinin önüne geçmek için, dizel motorlu araçları yavaş yavaş yasaklamaya başladı. Ama bizde durum biraz daha farklı. Doğal olarak, motorların yapısı da benzinliden biraz farklı. Özellikle, bu motorların farklılıklarını gözeterek kullanmazsanız, çoğu dizel kullanıcısının olduğu gibi söylenmeye başlayıp ”partikül filtresi mi? dpf mi? bizim başımızı yaktı, çok pahalı” gibi sözleri söylemeye sizde başlayabilirsiniz. Bunları yaşamamanız için, yapmanız gerekenlere sırası ile başlayalım;

Dizel Araçlar İçin Yapılması Gerekenler

Dizel Partikül Filtresi Temizleme

Dizel Partikül Filtresinın görüntüsü
Dizel Partikül Filtresinın görüntüsü ve Dizel Partikül Filtresi Temizleme hakkında bilgiler

İlk olarak dizel otomobilleri ara sıra devirli, yüksek performansta kullanmanız gerekiyor. 2009 yılından itibaren bütün dizel otomobillere, DPF yani; Partikül filtresi dediğimiz parça zorunlu hale geldi. Egzoz sisteminin parçası ve dizelin oluşturduğu kurumları tutmaya yarıyor. Bu parçanın içinde ki kurumları temizlemek için ise, yüksek sıcaklığa ihtiyacı var.

Doğal olarak da egzoz gazının sıcaklığının yükselmeye ihtiyacı var. Bazı kullanıcılar zaten az yaksın diye aldıkları için, direkt arabayı çok devirsiz kullanıyorlar. Özellikle çok kısa mesafe gidip geliyorsanız, her gün işe 3 kilometre 5 kilometre mesafede, motor ısınmadan hemen gidip motoru kapatıp sürekli bu şekilde kullandığınız zaman, DPF yani; partikül filtresi doluyor. İçinde biriktirdiği kurumları, yüksek sıcaklıkla yakmamış oluyorsunuz motor ısınmadığı için.

Bu yüzden siz değerli okuyucularımız; benim tavsiyem haftada bir, motor kendi sıcaklığına geldiği anca yani ısındığı zaman, biraz daha performanslı kullanın. Örneğin; çevre yolu gibi yerlerde biraz hızlı gidin. Biraz yüksek devir çevirin. Bu şekilde yaparak bu kurumların yakılmasını sağlayabilirsiniz. Eğer siz bunları yapmazsanız, motor da kendini korumak için DPF’yi temizlemek için, kendi kendine bir temizleme döngüsü başlatacaktır. Bunu yaparsa da, otomobili çalıştırdığımız zaman rölantisi yükselmiş, egzozdan garip kokular geliyor yada duman çıkıyor gibi durumlar olabilir. Burada otomobilin yapmaya çalıştığı şey, fazla yakıt göndererek egzoz gazını yükseltip, yanmamış olan yakıtı da doğrudan DPF’in içinde oksidasyon ile yakıp, orada ki sıcaklığı arttırmaya çalışıyor demektir.

Eğer bunlar yapılmazsa, sürekli düşük devirlerde motor soğukken kullanırsanız, en sonunda bu parçayı temizlenemeyecek hale gelir. Değişimi ise; oldukça pahalı 10 bin 15 bin TL’lere kadar varabilir. Hatta bazı modellerde, daha pahalı bile olabiliyor. Eğer ki; diyorsanız benim ki bozuldu ben bunu iptal edeceğim, yapabilirsiniz. Ama bu şekilde otomobiliniz muayeneden geçmeyecektir. Bu da göz önünde bulundurmakta fayda var.

YAKIT KALİTESİ

Dizel motora sahip araçlar için yakıt kalitesinin önemi.
Dizel motora sahip araçlar için yakıt kalitesinin önemi.

2’inci dikkat edeceğimiz şey ise; Yakıt kalitesi. Özellikle bu yeni nesil motorlar, yakıta karşı çok hassas oluyor ve kalitesiz yakıt aldığınız zaman, zaten kurum üreten yakıt çeşidi olduğuna değinmiştik. Birde üstüne kalitesiz yakıt aldığınız zaman, daha çok kurum üretiyor. Hem performansı düşürüyor. Hemde DPF’nin dolmasına neden oluyor ve karbonlar motorun içinde birikip uzun vadede motorun içinde çamurumsu katmanlar oluşturuyor. Bu da zamanla, performansın düşmesi anlamına geliyor.

Özellikle yüksek kükürt oranlı, ya da içine, biyodizel karıştırılmış mazotları kullanırsanız bu modern motorlarda, sıkıntılar yaşamaya başlayacaksınızdır. Burada ki modelden kastım, sadece DPF’si olanlar değil. Sadece 2009dan sonrası, bütün Turbolu dizeller bunun içine giriyor.

Arabamın bir haftadır çekişi düştü ne oldu? Bir uyarı filan da yok

gibi sorular oluşabilir kafanız da.

Cevabı ise; Genellikle çekişten düşme durumu aldığınız yakıtın kalitesinden kaynaklı olabiliyor. Benzinlide de aynı durumu yaşarsınız. Fakat dizelde bunu yaptığınız zaman, hem partikül filtresini hızlı doldurursunuz. Hemde, performans düşüklüğünü çok daha net bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Özellikle yol kenarlarında, çok daha ucuza mazot satan yerlerden. İçinde biyodizel olduğunu düşündüğünüz yerlerden, mazot almamaya özen göstermeniz de fayda vardır.

YAKIT FİLTRESİ

3’üncü dikkat edeceğimiz şey ise; Yine yakıt ile alakalı olan yakıt filtresi. Bu filtre yakıtın içinde ki suyu tutmakla da yükümlüdür. Bizim ülkemiz de ki yakıt, çokta kaliteli değil açıkçası. Özellikle mazot’a baktığımız zaman, içinde su miktarı biraz fazla olabiliyor. Bu yakıt filtresi ise, yakıtın içinde ki su miktarını ayrıştırıyor. Daha sonra motora gönderiliyor. Çoğu otomobil için, dizel motorlarda yakıt filtresi değişimi iki bakımda bir olarak tanımlanmış. Ama size tavsiyem; her bakım da bu mazot filtresini değiştirmelisiniz. Kaliteli ürün de kullanmanız da fayda olacaktır.

Yağ Değişimi || Dizel Partikül Filtresi Temizleme

Dizel otomobiller için yağ değişiminin önemi
Dizel otomobiller için yağ değişiminin önemi

4’üncü dikkat edeceğimiz konu ise; Diğer bir bakım çeşidi olan yağ değişimi. Güncel dizel motorların hepsinde, Turbo Charger bulunuyor. Turbolarda, motor yağını kullanarak yağlanıyor. Siz bu yağ bakımını aksattığınız zaman, turbonuz da da sıkıntı çıkmaya başlıyor. Aslında bu tüm Turbo otomobil ve benzinli araçlar içinde geçerli. Ancak dizel de şöyle bir fark var; motor yağlanırken, aynı zaman da içinde biriken kurumları ulaşabildiği yerlerden yağ temizliyor aslında. Piston duvarlarının bir kısmında, yağ ile birlikte bu kurumları temizleyebiliyorsunuz.

Zaten dizel motora, yeni yağ koyup kısa bir süre çalıştırdığınız zaman, yağ genelde siyaha döner. Kısacası yağ kurum temizliğinde bir etkendir diyebiliriz. Bu yüzden yağ bakımlarını aksatmamakta fayda var. Aynı şekilde yağ filtresini de düzgün seçmeniz gerekiyor. Kalitesiz ürünler bu yabancı maddeleri filtre edemediği için, uzun vadede sorunlar çıkartmaya daha müsait oluyor.

Dizele Benzin Karıştırmak || Dizel Partikül Filtresi Temizleme

5’incisi olarak tavsiye edebileceğim durum soru olarak; Benim dizel motorlu bir otomobilim var. Ama arada bir yakıta benzin karıştırayım, benzinle çalıştırayım, benzinde yıkayayım gibi bu şekilde motor daha uzun ömürlü oluyormuş doğru mu şeklinde bir soru aklınız da olabilir. Size tavsiyem; bunu sakın yapmayın! Dizel motorun içine herhangi bir şekilde benzin göndermek yada benzinle çalıştırmak pek iyi bir fikir değil. Otomobilin yakıt sisteminde ki borulardan, enjektörlere, üretim malzemesine kadar her şey mazotla çalışmak için tasarlandığı için, sizin ekstra yakıt göndermeniz büyük sorunlara yol açabilir. Evet benzin iyi bir solventtir. İyi bir çözücüdür yani.

Eğer ki; parçalara ayrılmış bir motoru tek tek yani parça parça temizlemek isterseniz, benzinle temizlediğiniz zaman güzel temizler. Ama bütün halinde çalışan bir motoru, benzinle çalıştırayım. İçi dışı temizlenmiş olur gibi bir mantığa sakın girmeyin! Çok büyük masraflara yol açabilir. Hem enjektörlerde hem yakıt sisteminde hemde motora büyük zararlar verebilirsiniz.

Dizel Partikül Filtresi Temizleme ve Dizel Motor Ömrü hakkında sizleri elimden geldiği kadar bilgilendirmek istedim arkadaşlar eminim ki değinemediğimiz noktalarda var bunları yorum bölümünde belirtmeniz durumunda sayfaya eklemek beni mutlu edecektir.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma