Cuma, Mart 15, 2024
Ana SayfaArızaAraba Benzin Kokar mı? 5 Nedeni ve Ciddiyeti

Araba Benzin Kokar mı? 5 Nedeni ve Ciddiyeti

Yolda giderken, uğraşmak isteyeceğiniz son şey güçlü bir benzin kokusudur. Ancak sadece uygunsuz olmakla kalmaz, aynı zamanda son derece tehlikeli olabilir.

Ama her zaman ciddi midir? Burada, arabanızın benzin kokmasının en yaygın beş nedenine ve her bir sorunun ne kadar ciddi olabileceğine bakıyoruz.

Aracınızdan Gelen Yakıt Kokusunun Nedenleri

Aracınızdan gelen benzin kokularının çeşitli nedenleri vardır ve bunların ciddiyeti değişir. Yeni parçalar gelene kadar görmezden gelebileceğiniz bazı problemler ve bazı problemler için aracınızı çektirmeniz bile gerekebilir. Bilmeniz gereken her şeyi burada açıklayacağız.

#1 – Gevşek, Eksik veya Hasarlı Benzin Kapağı

Aracınızdaki yakıt kokusunun en yaygın nedenlerinden biri, gevşek veya hasarlı bir yakıt kapağıdır. Az önce doldurduysanız, gidin ve yakıt kapağının sıkı olduğunu (ve aslında orada) iki kez kontrol edin. Oradan contaya ve kapağa bir göz atın. Her şey yolunda görünüyorsa, o zaman sebep bu değil.

Bununla birlikte, kapakta yırtık bir conta varsa veya çatlamışsa, koku muhtemelen buradan geliyordur. Son bir not olarak, yeni doldurduysanız, fazla ileri gitmeden önce birkaç km zaman verin. Yakıt buharları yakıt doldururken hareket edebilir ve bu da aracınızın içinde geçici bir koku oluşmasına neden olabilir.

Ciddiyet: DÜŞÜK

Bu son derece ciddi bir sorun olmasa da, düzeltilmesi inanılmaz derecede ekonomiktir. Bu nedenle, sipariş üzerine yeni bir Benzin kapağı almamak ve mümkün olan en kısa sürede değiştirmemek için hiçbir neden yoktur.

#2 – Yakıt Sisteminde Sızıntı

Yakıt Sisteminde Sızıntı

Yakıt sisteminizde tonlarca bileşen vardır ve zamanla çeşitli şekillerde bozulabilirler. Yakıt hatları paslanmayla ünlüdür, oyuklu yakıt depoları da çatlayabilir ve sızıntılara neden olabilir. Ayrıca, contalar buna yol açabilir ve bunların tümü yakıt sızıntısına neden olabilir.

Yakıt kokunuz varsa, yakıt sızıntısı bulmak nispeten kolaydır. Sadece kokuyu takip edin ve sizi doğrudan sızıntıya götürsün!

Ciddiyet: YÜKSEK

Bu, aracınızdaki yakıt kokusunun en ciddi nedenidir. Yakıt sızıntısı son derece tehlikelidir ve yakıt sızıntısından şüpheleniyorsanız veya bulursanız aracınızı sürmemelisiniz.

#3 – Gevşek veya Hasarlı Bujiler

Gevşek veya Hasarlı Bujiler

Yanma odanız, yakıtın hava ile karıştığı yerdir ve buji tüm karışımı ateşler.

Bu genellikle kusursuz bir süreç olsa da, tamirci bujileri takarken doğru şekilde sıkmadıysa veya bujilerin contası kırılmışsa, ateşleme doğrudan açıklıktan duman gönderebilir ve bir yakıt kokusu oluşturabilir.

Sorunun bu olduğundan şüpheleniyorsanız, tüm bujilerinizi değiştirmelisiniz . İyi haber şu ki, bu çok pahalı değil, bu yüzden sorunu çözmek için kredi kartınızı patlatmanız gerekmeyecek.

İlgili: En İyi 7 Buji Listesi

Ciddiyet: ORTA

Ciddi bir şey olma olasılığı düşük olsa da, gevşek veya hasarlı bir buji ciddi sorunlara yol açabilir.

#4 – Motor Zengin Karışım İle Çalışıyor

Motor Zengin Karışım İle Çalışıyor

Yakıt ve hava karışımı aracınız tarafından otomatik olarak ayarlanır. Ancak bazen çıkan emiş boruları yüzünden veya oksijen sensörü gibi bazı sensörlerin arızalı çalışmasından dolayı aracınız az hava ve çok yakıt birleşimi yaparak çalışabilir. Zengin karışımda ise;

Aracınız hepsini yakamayacak, bu nedenle yakıt buharları egzozdan kaçacaktır. Bu, özellikle arabanızı çalıştırdığınızda, arabanızın hemen dışında güçlü bir yakıt kokusuna neden olur.

Ciddiyet: ORTA

Önemli ölçüde azaltılmış yakıt ekonomisinin dışında, zengin çalışan bir motorla ilgili kısa vadeli bir ton endişe yoktur.

Bununla birlikte, sorunu uzun süre bırakırsanız, ekstra yakıtın neden olduğu aşırı güç nedeniyle motor hasarı meydana gelebilir.

#5 – Arızalı Evaporatör

Aracınızın Evaporatörü, EVAP sisteminin kritik bir parçasıdır. Egzozdan çıkan yakıt buharlarını toplar ve onları tekrar yanması için yanma odasına geri zorlar.

Bu çevre için harikadır çünkü yakıtı iki kez yakarak daha az zararlı emisyon üretir. Bununla birlikte, Evaporatör kutusu çatlamış veya arızalıysa , topladığı tüm yakıt buharları kaçacak ve bir yakıt kokusu üretecektir.

Ciddiyet: DÜŞÜK

Arızalı bir Evaporatör e sahip olmak çevre için kötü olsa da, performans veya güvenlik söz konusu olduğunda büyük bir sorun değil. Buharlar aracınızın dışında kaldığı sürece, bu büyük bir endişe kaynağı değildir.

Arabanızda Benzin Kokusu Duyarsanız Ne Yapmalısınız?

Arabanızda Benzin Kokusu Duyarsanız Ne Yapmalısınız

Aracın İçinde

Arabanızın etrafında Benzin kokusu almak ile aracınızda Benzin kokusu almak arasında büyük bir fark vardır. Her ikisi de son derece ciddi olabilse de, arabanızın içinde Benzin kokusu alıyorsanız durum ciddi olabilir.

Arabanızın içinde yakıt kokusu almak, motor bölmesinin içindeki kokuları da beraberinde getirdiğinden, özellikle ısı açıkken yaygındır. Bu nedenle, arabanızın içinde yakıt kokusu varsa, hem kaloriferi hem de klimayı kapatıp sorunu hemen bulup onarmanız en iyisidir.

Araç Dışı

Bu arada, koku yalnızca aracınızın dışındaysa, yine de kokunun nedenini mümkün olan en kısa sürede bulmanız gerekir. Kontrol etmesi son derece kolay ve hızlı olduğu için yakıt kapağını kontrol ederek başlayın.

Ama sorun bu değilse, sadece kokuyu takip ederek kokunun kaynağını bulamıyor musunuz bir bakın. Bu genellikle sizi doğrudan soruna götürür. Değilse, tüm yakıt sistemini kapsamlı bir şekilde kontrol etmeniz gerekir.

Bu, herhangi bir sızıntı olmadığından emin olmak için yakıt deposunu ve tüm yakıt hatlarını kontrol etmek anlamına gelir. Yakıt sisteminde sızıntı yoksa, arızalı bir evap sistemi veya zengin karışım ile çalışan bir motorunuz olabilir.

Zengin karışım çalışan bir motor, egzozdan gelen bir yakıt kokusuna sahip olurken, arızalı bir evap kutusu, motor bölmesinden gelen bir kokuya sahip olacaktır. Sorunu kendi başınıza izleyemiyorsanız, bir profesyonelin ona bakması gerekir.

Burnunuza güvenin çünkü teşhis edilmemiş bir yakıt sızıntısı son derece tehlikeli bir duruma yol açabilir.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma