Ateşleme bobini içten yanmalı motorlarda, benzinli ve LPG sistemine sahip araçlarda bulunur. Görevi ise bujinin üretmesi gereken voltajı, aküden aldığı 12 voltu 15 bin volt seviyelerine çıkarmaktır. Genelde silindir başına 1 adet bulunur. Örneğin 4 silindirli bir motorda 4 adet ateşleme bobini kullanılabilir.
Ancak biraz eski nesil araçlarda ise toplamda 1 adet ateşleme bobini bulunabilir. Bu araçlarda genelde distribütör denilen bir parça ile ateşleme sırasıyla silindirlere dağıtılır. Anlayacağımız üzere benzinli motosikletler, arabalar ve diğer taşıtlarda ateşleme bobini motorun ateşlemesi için kullanılması gereklidir.
Ateşleme bobini

Ateşleme bobini genel anlamda basit bir yapıya sahiptir. Uzun km ler değiştirilmesi gerekmez. Genelde akü ve şarj sisteminde oluşan voltaj hatalarında arızalanabilir. Yada parça ömrünün dolmasından artık eskisi kadar verimli çalışmayabilir. Peki bunu biz nasıl anlayabiliriz? Aracımız teklemeye başlarsa yakıt olarak eskiye göre çok yakıt harcamaya başladıysa ateşleme bobini arızalanmaya başlıyor olabilir.
Ancak durum sadece bundan ibaret değil. Çünkü hiç bir belirti göstermeden de bir sabah marş yaparsınız aracınız çalışmayabilir. Anlamak içinse bujilerinizden birini çıkartıp marş yapın. Marş esnasında bujinin dışını motora şase yaptırmayı değdirmeyi unutmayın. Eğer marş esnasında buji ucunda kıvılcım gözlenmiyor ise ateşleme bobini kontrol etmelisiniz.
Ateşleme bobini sorununun birkaç olası belirtisi vardır . Aracınız aşağıda sıralanan sorunlardan herhangi birini yaşıyorsa, elinizde arızalı bir ateşleme bobini olabilir:
- Motor teklemeleri
- kaba boşta
- Araç gücünde, özellikle hızlanmada azalma
- Kötü yakıt ekonomisi
- Motoru çalıştırmada zorluk
- Motor ışığının yandığını kontrol edin
- Egzoz geri tepme
- Artan hidrokarbon emisyonları
- Egzozdan gelen gaz kokusu
- Yakıt sızıntıları
Ateşleme bobini arızasıyla ilgili diğer içeriğimize buradan geçebilirsiniz.